Dvodnevni izlet v deželo ob Muri

dodano 21.09.2020

Društvo invalidov ILCO Nova Gorica z Turistično agencijo MIVAX smo organizirali dvodnevni izlet v deželo ob Muri dne 14. 9. in 15. 9. 2020. Mura že stoletja ločuje dve nadvse zanimivi pokrajini Prekmurje in Prlekija. Štorklje, dišeče bučno olje in mlini na Muri so skupni obema pokrajinama. Prlekija si je širok sloves pridobila zaradi slavnih Jeruzalemskih terasastih vinogradov. V Prekmurju najdemo vrhunske arhitekturne bisere kot sta Plečnikova Bela golobica in Grad na Goričkem ter še vedno ohranjene stare obrti kot so lončarji, mlinarji in medičarji. Odkrivali smo lepote obeh pokrajin.

Tako smo v ponedeljek, 14. septembra 2020 z avtobusno vožnjo mimo Postojne, Ljubljane in z mestnimi postanki prispeli na otok ljubezni v Beltincih. Ogledali smo si Burjaštvo na reki Muri s projekcijo kratkega filma, ogledali plavajoči mlin, tkalno delavnico, vožnjo z brodom iz enega brega reke Mure na drugi breg in nazaj in nazadnje smo imeli malico Burjaško na palici popečen rženi kruh,česen, zaseka, ljubezenski napoj.

Po končani malici smo se odpeljali v Filovce, kjer smo si ogledali lončarski muzej Bojnec in imeli tudi delavnico.

Po končani delavnici smo se odpeljali v Bogojino, kjer smo si ogledali cerkev.

Po ogledu cerkve smo se odpeljali v Tešanovce na domačijo Passero, kjer so nam predstavili domačijo s čokoladnico in zorilnico mesnih izdelkov katere smo tudi poskusili z rženim kruhom in kozarčkom hišnega vina ali soka. Na koncu pa še z čokoladnimi pralinami.

Po končani degustaciji smo se odpeljali v Hotel Termal in se namestili v sobe in pred večerjo odšli na rekreacijo kopanja.

Po prespani noči smo zjutraj odšli na zajtrk in potem še enkrat na rekreacijo kopanje. Ob 11.00 pa smo se odpeljali v Ljutomer na ogled starega dela mesta ...

Po ogledu smo se odpeljali do zidanice Malek v kateri smo preizkusili njihov pridelek v vinarstvu in narezek.

Z polnim želodcem dobrot smo se odpeljali še na ogled grada na Ptuju in okolico.

Ko smo si vse ogledali smo se odpeljali proti Novi Gorici in med potjo se ustavili na Trojanah, kjer smo počistili še vse dobrote, ki so naši člani prinesli s seboj.

Dvodnevni izlet je uspel, občutki so več kot odlični! Iskreno se vam zahvaljujem za celotno organizacijo izleta. Odziv vseh udeležencev je bil res neverjeten in veseli smo, da z vašo pomočjo smo preživeli čudovita  dneva. Izredna pohvala tudi vodnici ga. Vlasti, ki je poskrbela za prijetnejše potovanje in vozniku g. Simonu. Še vreme je bilo na naši strani.