ILCO invalidsko društvo oseb s stomo Nova Gorica

Izpiranje kolostome – irigacija

dodano 03.12.2022

Dne 25. 11. 2022 nam je predavala višja medicinska sestra Aldina Džananovič o izpiranju debelega  črevesa – Irigacija.  Sigmoidna kolostoma in kolostoma descendentnega kolona se lahko čisti vsakodnevno z izpiranjem (samoklistiranjem). Postopek samoklistiranja v prvi vrsti uporabljamo zato, da si sami izbiramo čas izločanja črevesa. Oskrbovanje kolostome je posebno opravilo in je odvisno od vsakega posameznika. Priporočljivo je, da postopek samoklistiranja - irigacije poteka vsak dan ob istem času z možnostjo odstopanja do dve uri. S tem črevo navajamo na red. Naslednja navodila so opis samega postopka. Priporočljivo je, da bolniku prvi pokaže samoklistiranje nekdo, ki postopek pozna - enterostomalni terapevt, sestra, zdravnik pa tudi dobro rehabilitiran bolnik. Prav je, da bolnika v začetku še nekajkrat kontrolira. Po svetu uvajajo irigacijo v različnih obdobjih po operaciji. Pri nas svetujemo začetek negovanja na ta način približno mesec dni po odpustu iz bolnice.

Izpiranja črevesa ne svetujemo vsakemu bolniku s sigmoidno ali descendentno stomo. Pogosto je ovira bolnikova starost, fizične težave ali spremljajoča bolezen. Lahko gre tudi za začasno stomo, kjer učenje samoklistiranja ni potrebno. Črevo bo delovalo tudi brez irigacije. Blaga odvajala in sredstva za mehčanje stolice lahko uporabljamo, če je potrebno. Vseeno je prav, da vsak bolnik, ki bi lahko uporabljal irigacijo, to metodo pozna.

Bolnik, ki uporablja irigacijo, pa mora biti pozoren na določene spremembe pri sebi, ki vplivajo na nadaljnje odločitve. Predvsem je tu mišljena kila ob izpeljanem črevesu (parastomalna kila), pri kateri se črevo izrine v podkožje. Obstaja nevarnost, da bi pri bolj grobem uvajanju izpiralne cevke lahko črevo predrli. Pri parastomalni kili praviloma odsvetujemo irigacijo. Potreben je posvet z enterostomalno sestro ali zdravnikom, ki bo določil, ali je potrebna operacija ali pa svetoval drugačen način negovanja. Določena previdnost je potrebna tudi pri izpiranju izpadajoče stome (prolaps). Če je prolaps večji, irigacijo odsvetujemo. Prav tako ni priporočljiva irigacija pri močnejši zožitvi stome (stenoza) ter pri ulceroznem kolitisu in pri Crohnovi bolezni. V vseh primerih, kadar se ne znajdemo, je prav, da se posvetujemo s sestro - enterostomalnim terapevtom ali zdravnikom.