ILCO invalidsko društvo oseb s stomo Nova Gorica

Kopalni dan in predavanje Darje Fišer

dodano 14.05.2019

Dne 11. maja 2019 smo organizirali kopalni dan s člani ILCO društva Gorenjska. Že Hipokrat je odkril, da morska voda pozitivno vpliva na celjenje ran, preprečuje infekcije in omiljuje bolečino. Po našem krvnem obtoku teče majhen del morja, iz katerega se je davno rodilo življenje. Morska sol vsebuje veliko zdravilnih makro in mikro elementov (jod, kalcij, magnezij, natrij, silicij idr.), mineralov ter katalizatorjev, ki izboljšujejo delovanje metabolizma in pospešujejo učinkovitost delovanja hormonskega sistema. Poleg tega je v morski vodi veliko bioloških stimulatorjev, ki aktivirajo delovanje žlez z notranjim izločanjem in delujejo stimulativno na celoten organizem.

Po končanem dvournem kopanju smo se odpravili na kmetijo Mahnič, ki se nahaja v naselju Dragonja. Tako kot vse primorske kmečke gostilne imajo tudi tam široko ponudbo domačih specialitet, ki smo jih poskusili.

Po kosilu je sledilo predavanje ge. Darje Fišer, ki nam je predstavila »Kako je biti jaz 365 dni«, je prvo tovrstno delo o osebah s stomo pri nas. Na izviren, duhovit in strokoven način prikazuje vse razsežnosti vedenja in čustvovanja  in ga postavlja v kontekst vsakdanjega življenja. Najbolj izviren del knjige so ilustracije, skozi katere dobimo neposreden vpogled v različna stanja našega odzivanja, hkrati pa nas vabijo, da se poistovetimo z njim in tako še bolje razumemo ta nenavadni doživljajski svet oseb s stomo.

Vsi polni zadovoljstva in pozitivne energije smo se po končanem predavanju poslovili in odšli z željo, da se še kdaj srečamo. Pri vračanju proti domu se ILCO društvo ustavi na Krasu seveda navada taka, pri našem najstarejšem članu Francu Gecu pod 150 let staro lipo.