ILCO invalidsko društvo oseb s stomo Nova Gorica

Kopalni dan v Cerknem in ogled bolnice Franja

dodano 22.05.2018

Znano je, da je termalna voda vsestransko uporabna in zdravilna. V Cerknem se v sklopu Hotela Cerkno nahajajo edine slovenske terme v zavetju Julijskih Alp, skozi katero naj bi po meritvah sodeč prodirale močne zdravilne energije. Te energije so ljudje poznali že v pradavnini in se z njimi tudi zdravili. Termalna voda je kemijsko bogata in vpliva blagodejno na človeško telo.

Po končanem kopanju smo se odpeljali na ogled partizanske bolnice Franja in kot nam je pripovedoval naš vodja Čnilogar Franc, ki nas je popeljal po poteh obnovljene bolnišnice je bila druga svetovna vojna ena najtežjih preizkušenj za človeštvo. Tudi Slovenci so se takrat kakor drugi svobodomiselni narodi organizirali v boju proti fašizmu in nacizmu.

Dostopna pot je vodila po potoku Čerinščica. Ranjencem so pred prenosom, ki je potekal ponoči, zavezovali oči, da ne bi mogli izdati, kje so se zdravili. Bila je edina med skritimi partizanskimi bolnišnicami, ki je poskrbela tudi za premišljeno izdelan obrambni sistem.

Zdravstveni delavci so reševali življenja v okoliščinah, ki si jih danes težko predstavljamo. Operacije so redko potekale brez omame, večinoma so imeli na razpolago eter, pentotal in druga sredstva. Skrb za ranjence in bolnike je bila v veliki meri na ramenih bolničarjev, še posebej v zunanjih oddelkih, kjer ni bilo stalnega zdravnika.

Po že poznem popoldnevu smo se odpeljali v okrepčevalnico Pr' Padkejc, kjer smo se malo okrepčali v odlični domači hrani pri najboljši izbiri gostilne na Cerkljanskem z zelo prijaznim osebje.

Zapisal: Ivan Mrevlje