Ogled mestnega muzeja Antonijev rov in topilnice Hg

dodano 27.05.2019

Dne  25. 5. 2019 je ILCO invalidsko društvo Nova Gorica organiziralo prijetno doživetje v Idriji z obiskom drugega največjega živosrebrovega rudnika na svetu. Najprej smo si ogledali voden ogled Mestnega muzeja Idrija na gradu Gewerkenegg, ki ni nikoli imel fevdalne funkcije, ampak je služil predvsem potrebam rudnika. Ogledali smo si razstavo o pol tisočletni zgodovini rudnika živega srebra in mesta, bogato geološko zbirko, zbirko starejših klekljanih idrijskih čipk, kjer je kot atrakcija 6 kvadratnih metrov velik klekljan prt namenjen Titovi soprogi Jovanki Broz. Skrivnostno podzemlje smo si ogledali v Antonijevem rovu – v katerem smo srečali  jamskega  škrata Perkmandlca!   Rudarjem je zelo rad ponagajal, jim pokazal pot do bogate rude, največkrat pa so ga slišali, kako v oddaljenih rovih koplje rudo. Spoznali smo težko delo rudarjev, dragoceno cinabaritno rudo, kapljice živega srebra in si ogledali edinstveno podzemno kapelo. Kapelo svete Trojice katero so sredi 18. stoletja postavili ob koncu rova, jo opremili z reliefom treh božjih oseb in dodali kipa svojih zavetnikov - svetega Ahacija in svete Barbare. Zaključili smo voden ogled Topilnice Hg, katera zaokrožuje pot od rude, ki se začne v Antonijevem rovu, do kapljic živega srebra, ki se zaključi v Topilnici Hg.

Zapisal Ivan Mrevlje