Predavanje o dietni prehrani

dodano 07.10.2020

Dne 2. 10. 2020 nam je predavala Sara Kenda mag. farmacije o dietni prehrani. Nekoč so obstajale ena čudežna dieta za drugo. Vsaka je obljubljala najboljše rezultate v najkrajšem času in z malo truda. Danes je zadeva popolnoma drugačna. Splošno je znano, da čudežna dieta ne obstaja. Če želimo shujšati, moramo enostavno pokuriti več kalorij, kot smo jih vnesli v telo. Samo ta princip deluje. Obstaja vedno več diet, pri katerih je ta princip v središču in ki kažejo poti, kako to dosežemo. Vendar se tudi v današnjem času ne moremo izogniti trendom, ki se širijo kot gobe. Velikokrat več ne moremo razločiti zdrave prehrane od klasične diete. Nekdaj ni bilo tako. Diete, ki so veljale nekoč, ni nujno, da so bile pravilne. Danes obstajajo metode, s katerim lahko shujšamo in istočasno vključujejo zdravo prehrano. Zaželeno je, da bolnik dobi dnevno vsaj 1g beljakovin/kg telesne teže. Beljakovine v hrani naj bodo enakomerno razporejene v vseh obrokih in naj bodo predvsem rastlinskega izvora, ker delujejo odvajalno, znižuje pH črevesne vsebine in sprošča manj amonijaka. Bolnikom s stomo se priporoča, da iz prehrane odstranijo začinjeno hrano. Krepi postopke špinače, zelenega fižola, mleka, svežega kefirja, sveže stisnjenih sokov, piva in sladoleda. Pospešite gibanje črevesja, dvigovanje uteži, hitra hrana in stres. Hrana s stomo mora biti delna, pogosta, v majhnih porcijah. Za zgostitev vsebine, ki prihaja iz tankega črevesa, je priporočljivo, da v prehrano vključite riževe jedi, borovnice, pečena jabolka, žele. Para in mleto meso, jajca, ribe, mleta zelenjava in sadje brez jam in lupine, pšenični kruh ne vplivajo na praznjenje črevesja. Ne smemo pozabiti, da se črevesje v vsaki osebi individualno odzove na hrano. Po nastanku stome lahko nastane prekomerna količina plina v črevesju. Fermentacija povzroča mleko, krompir, zelje, kumare, pivo in oreščke. Za zmanjšanje vsebnosti plinov v črevesju lahko, pri čemer sorbenti (aktivno oglje). Včasih nastane plin z zmanjšanjem prehrane čebule. Sir, jajca, ribe, fižol, čebula, zelje dajejo vsebini črevesa gnusen vonj. Da bi ga zmanjšali, priporočajo strokovnjaki za prehrano, vključno s sokom brusnice, sokom brusnic v prehrani bolnikov s stomo po jedi podnevi, ter jutranji kefir in jogurt.