ILCO invalidsko društvo oseb s stomo Nova Gorica

Prehrana in ožilje

dodano 21.11.2018

Dne 20.11.2018 nam je predavala Tatjana Žagar o prehranjevanju in ožilju. Za ohranjanje in krepitev zdravja je potrebna zdrava-varovalna prehrana in zdrav način življenja. Ta vključuje uravnoteženo prehrano, ki preprečuje nastanek raznih deficitarnih bolezni, ki nastanejo zaradi pomanjkanja nekaterih hranilnih snovi v dnevni prehrani in varuje pred boleznimi, kot so npr. bolezni srca in žilja, sladkorna bolezen, debelost... . Varovalna prehrana vsebuje manj maščob, zlasti nasičenih (maščob živalskega izvora), sladkorja in soli, oziroma več zaščitnih snovi: vlaknin, vitaminov, rudnin in vode. Uravnotežena prehrana se ne nanaša na populacijo, temveč na posameznika, zato tu ni obrazca. Priporočila za oskrbo s hranljivimi snovmi so le nepogrešljivo ogrodje uravnotežene prehrane. Ne moremo se jih slepo držati, upoštevati je treba še vrsto drugih zakonitosti, ki vplivajo na izkoristek hranljivih snovi in na hranitvene potrebe človeka. Naše ožilje, po katerem se pretakajo kapljice življenja, uspešno opravlja svojo nalogo le, če zanj dobro skrbimo. Pri povprečnem odraslem človeku je vseh žil in kapilar kar 150 tisoč kilometrov. Je pravcato cestno omrežje, po katerem poteka urejen promet krvi s hranilnimi snovmi ali odpadki. Žilne stene so sestavljene iz treh slojev: notranjega endotela, mehke mišice in vezivnega tkiva. Najmanjše žilice, kapilare, debele le 3 tisočinke milimetra, pa so povečini zgrajene samo iz endotela. Hitrost pretoka krvi je različna. Po arterijah teče kri najhitreje, in sicer skozi vratno arterijo kar 330 milimetrov na sekundo, skozi kapilare pa se pretaka le s hitrostjo milimeter na sekundo. Tako imajo celice dovolj časa, da iz krvi po črpajo hranilne snovi in odložijo odpadke. Če je pretok moten, kri zastaja, nastanejo krčne žile, celicam primanjkuje hrane, odpadne snovi pa se ne izločijo in postopno se zastrupljamo. Vse to govori v prid ugotovitvi, da moramo za svoje žile dobro skrbeti. Obenem moramo skrbno izbirati hrano, ki preprečuje krvne strdke in ohranja žile brez oblog, močne, prožne, pretočne in voljne. Seveda pa s hrano delujemo predvsem preventivno in na daljši rok tudi trajno zdravilno, akutno pa je treba težave reševati najprej po medicinski poti.