Aktualno

Delavnica družinskega svetovanja - Šmarješke toplice

dodano 22.05.2018

Že šestnajstič izvedena delavnica družinskega svetovanja

Udeleženci skupine pomlad so se letos v posebnem socialnem programu preprečevanje in blaženje socialne ter psihične posledice invalidnosti srečali že šestnajstič.

V šmarjeških toplicah se nas je 20., 21. in 22. aprila zbralo enaindvajset parov (42 oseb). Predavateljici sta bili Nina Babič, univ. dipl. psihologinja s temo z naslovom Pisana paleta naših odnosov in Irena Pušnik, mag. farm.spec. s temo z naslovom Pravilna in varna uporaba zdravil.

V petek, 20. aprila 2018, smo se pred večerjo udobno namestili v hotelskih sobah. Večer smo namenili sprejemu in vključitvi v skupino novemu paru in analizi dogodkov, ki so na dober ali slab način zaznamovali obdobje med lanskoletnim in letošnjim srečanjem.

Sobota, 21. aprila 2018 je bila namenjena analiziranju odnosov. Nina Babič, univ. dipl.psih.: »Odnosi so temelj zadovoljnega življenja in zdravega samospoštovanja«. Zato smo se tokrat pogovarjali o kompetencah v odnosih (osebna govorica, samospoštovanje, dialog, empatija), ki se gradijo (ali rušijo) celo življenje. Strinjali smo se, da ni nikoli prepozno, da se postavimo zase ali poskrbimo za mirno življenje.

Veliko smo govorili o zapuščini iz otroštva, ki jo vsi nosimo (vzgoja, vzorci vedenja, vrednote, skriti sprožilci vedenja …) in tudi pridemo do točke v življenju, ko se moramo odgovorno odločiti, ali bomo se prepustili ali podedovano spremenili. Spreminjamo lahko samo sebe, najlažje v varnem odnosu.

Potrebe udeležencev so bile zelo različne – od partnerskih odnosov, do odnosov s starši, prijatelji, sosedi in zelo pomembno, s potomci, kjer je generacijski prepad včasih nepremostljiv (oz. se vsaj tako zdi). Ugotovili smo, da vse dobro ali zlo izhaja iz osnovne potrebe biti vreden za drugega. Za izpolnitev tega potrebujemo iskreno zanimanje za drugega, učenje in prakticiranje empatije (do sebe in drugega), toleranco in spoštovanje. Sliši se preprosto, v življenju velikokrat izjemno težko. Nujno je upoštevati, da vsak posameznik vidi enake situacije iz različne perspektive. Vedno obstaja drugačna rešitev konflikta in konflikti so nujni za dober odnos.

Zastavljena tema se je izkazala kot izjemno pomembna in praktično koristna. Spodbudila je k nadaljnjemu  razmišljanju in nadgradnji. Kot posebna vrsta odnosa se je (za prihodnje leto) izkazala tema DEMENCA (skrb za bolnika in spremljevalca in kako z novim odnosom, ki to ni?)«.

Po kosilu je bila predavateljica na voljo za individualna svetovanja vsem, ki so to želeli. Ob 16. uri smo se odpravili na strokovno vodeno ekskurzijo v Šentrupert, kjer smo si ogledali deželo kozolcev, cerkev v Šentrupertu in Veseli gori. Dan smo zaključili z večerjo v gostilni Deu v Mokronogu.

Nedeljsko dopoldan, 22. aprila nas je ga. Irena Pušnik, mag. farm.spec., seznanila s pravilno in varno uporabo zdravil. Dobili smo informacije o tem, kaj je zdravilo, o farmacevtskih oblikah zdravil, o pravilnem načinu jemanja zdravil, o stranskih in neželenih učinkih, o shranjevanju zdravil, interakciji itd.

Najpogostejša tveganja pri zdravljenju z zdravili so: neželeni učinki, medsebojno delovanje, podvojena uporaba zdravil, zapletenost odmerjanja, neredna uporaba zdravil pri kroničnih boleznih, preobčutljivost-reakcije, neprimerna izbira zdravil, prevelik oz. premajhen odmerek zdravil, neučinkovitost itd. Udeležence je zelo zanimalo medsebojno delovanje zdravil in sicer med več zdravili, med zdravili in hrano, med zdravili in prehranskimi dopolnili, med zdravili in alkoholom ali sestavinami cigaret itd. Dotaknili smo se tudi samozdravljenja, ki je v ožjem pomenu besede uporaba zdravil brez recepta. Predavateljica nas je opozorila tudi na priporočene skupine zdravil za počitniško lekarno in kaj sodi ali se priporoča, da odnesemo s seboj na počitnice. Zadnja ura našega dopoldneva je bila namenjena vprašanjem udeležencev. Program smo zaključili ob 12.uri.

Zapisala: Tanja Hari Vidmar