Aktualno

Delavnice za družinsko in samsko svetovanje

dodano 25.11.2018

PREPREČEVANJE IN BLAŽENJE SOCIALNE TER PSIHIČNE POSLEDICE INVALIDNOSTI

» Delavnice za družinsko in samsko svetovanje «

Hotel Šmarjeta: 05., 06. in 07.10.2018

 

Udeleženih je bilo 12 parov in 17 samskih oseb.

05.10. - udeleženci so prihajali v popoldanskih urah so se namestili po sobah in imeli možnost kopanja v bazenih. Ob 19.00 smo imeli večerjo s spoznavnim večerom in dogovor o poteku delavnic v prihodnjih dneh,  po večerji nočno plavanje do 23. ure.

06.10. - ob  9:30. uri  smo pričeli predavanje in delavnico na temo:  »Spremembe v življenju po kriznih situacijah«, katerega je vodila predavateljica in strokovni vodja programa  ga. Darja Barborič Vesel mag.soc.ped . Predavanje in delavnica se je z odmori in kosilom odvijala do16:00. ure, od 16. do 17. ure pa so udeleženci kateri so želeli in se prijavili imeli individualni razgovor z Darjo. Ob 18. uri smo se z avtobusom odpeljali v zidanico Majzelj, kjer smo imeli večerjo in nadaljevali z družabno zabavnim programom ob zvokih glasbenika Tonija Homana.

07.10 - po zajtrku ob 9:30. uri  predavanje na temo: »O naravnih zdravilih in sprehod po parku«,  katerega je vodila Fitoterapevtka Mateja Redenšek Črepinšek. Najprej smo odšli v park, kjer nam je razlagala o zdravilnih učinkih od lubja dreves do rastlin, vendar smo se zaradi dežja morali vrniti v predavalnico. V predavalnici pa je nadaljevala z razlago zdravilnih učinkih velikega števila zdravilnih rastlin ( od listov, cvetov, korenin, lubja…), kako jih uporabljati, za katere bolezni jih uporabljati, kako jih shranjevati, predvsem pa kdaj jih nabirati. Bilo je veliko vprašanj, razvile so se tudi diskusije, Mateja pa nam je poskusila na vse odgovoriti in pojasniti.

Po predavanju smo imeli zaključek delavnic, poslovili smo se v pričakovanju naslednje delavnice. Odšli smo na kosilo, kdor si je želel je lahko popoldne še plaval v bazenih.

 

Vodja programa
Zoran Terglav

 

Poročilo ILCO, 6.10.2018

Sobotni dan je bil namenjen  temi sprememb v življenju in posledic, ki jih le te prinesejo.

Predavateljica je udeležencem predstavila kakšna je pot predelovanja sprememb ter žalovanje, ki je pogost spremljevalec sprememb. Celo tistih, ki načeloma pomenijo izboljšanje. Posvetili smo se vprašanju pomena posameznika v svojem svetu, posameznika kot človeka, ki bo vedno z nami, ne glede na vse, kar se nam bo zgodilo v življenju. Omenjeno dejstvo je ključna motivacija za raziskovanje svojih misli in občutij ter delo na osebnostni rasti.

Udeležencem so bila predstavljena priporočila kako ravnati v kriznih situacijah, na katere dejavnike je pomembno biti posebej pozoren in na katerih lahko pričakujemo pomoč. Na nekaterih ravneh pa bomo vedno ostali sami, saj so posameznikov, individualni, intimni del življenja.

Ukvarjali smo se tudi z vprašanjem varovalnih dejavnikom v kriznih situacijah ter dejavniki rezilentnosti, trdoživosti ali nekakšne življenjske odpornosti. Nekateri ljudje ima prirojeno izredno visoko stopnjo življenjske prožnosti in je videti kot da jih skoraj nič ne more zares prizadeti, uničiti. Pri drugih pa ravno obratno, kot da se je krhkost celotnega sveta izrazila ravno na njih.  Iskali smo dejavnike in ravnovesja, ki so nam omogočila razumeti sebe in se iz kriznih situacij, ki smo jih že preživeli, naučiti pomembnih in smiselnih spoznanj za prihodnost.

Izvedli smo tudi nekaj bolj praktičnega dela in v obliki vaje iskali naše individualne, intimne vire moči. Na koncu je bila ponujena tudi možnost individualnega razgovora o življenjskih vprašanjih s strokovnjakinjo, ki sta jo dve udeleženki tudi uporabili.

Klima med udeleženci je bila preko celega dneva izrazito prijetna, delovna. Udeleženci so pokazali svojo radovednost z mnogimi vprašanji in komentarji.

Zapisala:
Darja Barborič Vesel, predavateljica