Aktualno

Družinska terapija - poletje 2019

dodano 22.07.2019

Preprečevanje in blaženje socialne ter psihične posledice invalidnosti

Organizacija delavnic in družinsko svetovanje

V okviru posebnega socialnega programa smo 17., 18. in 19. maja 2019 izvedli delavnice z naslovom "Organizacija delavnic in družinsko svetovanje". Delavnice so potekale v Šmarjeških Toplicah. Udeležilo se jih je 19 parov in dve osebi s stomo.

Prvi dan smo imeli popoldansko gimnastiko v vodi in po večerji seznanitev s potekom programa za naprej in spoznavni večer z novimi člani. Zvečer smo imeli nočno kopanje ob penini, ki so nam jo ponudili gostitelji in poslušanje žive glasbe ob prijetni družbi.

Naslednji dan smo imeli predavanje in delavnice na temo PONOSNO - RAZLIČNI. Po predavanju in skupnih pogovorih je sledilo še individualno svetovanje naše psihologinje. Predavateljica in strokovna vodja je bila univ. dipl. psih. Nina Babič.

Pri izbiri teme sem izhajala iz potreb udeležencev – naslov ponuja možnosti pogovora od soočanja z omejitvami v procesu staranja in v bolezni, razlik v komunikaciji, čustvovanju, reševanju težav in zahtevnih situacij ipd. Izkazalo se je, da je točno tako potekal naš dan – prepletale so se različne teme in osebne izkušnje, s poudarkom na trenutnih potrebah udeležencev.

Osredotočili smo se na sprejemanje stvari, ki se spreminjajo in na premikanju pozornosti na tisto dobro v življenju, na izpuščanje izgubljenega in seveda na različne poti do vsega tega, saj se vsak posameznik zelo različno sooča z njimi. Vedno smo polni modrosti, kadar svetujemo drugim kako »bi morali« ravnati in vedno znova je drugače, ko smo sami v podobni situaciji, preplavljeni s čustvi. Iskanje pomoči je vrlina in ne šibkost, zaupanje vase prinese zaupanje v druge, odgovorno odločanje pa mir in osebno svobodo. Dotaknili smo se še strahov in, seveda, tudi malih in velikih uspehov v preteklem letu, ki jih ni bilo malo. Iz njih črpamo moč za naprej.
Tema je neizčrpna, izkušnje udeležencev prav tako. Izvedla sem še nekaj individualnih svetovanj in zaključila še en dan poln vsebine in različnih procesov.

Pozno popoldan smo se z avtobusom odpeljali na ogled domačije Selak in vinoteke Otilija.

Domačija Selak

Domačija Selak se nahaja v samem centru Šentjerneja. Pri vhodu nas pozdravi skulptura petelina, ki je narejena iz osnovnega kmečkega orodja: kos, srpov, lopate, sekire, motike, grabelj …

Vinoteka Otilija

Vinoteka ponuja vina štirih največjih vinarjev Šentjernejske doline. Osnovno vino je dolenjski posebnež cviček. Preko multivizije spoznamo značilnosti in lepote naših krajev.

Obiščite nas v Šentjerneju, kjer že stoletja ohranjamo sožitje človeka in vinske trte.

Zbirka petelinov

Na ogled je več kot 500 eksponatov petelinov zbrani iz celega sveta. Izdelani so iz različnih materialov od stekla, keramike, lesa, kovine… razstava petelinov je slikovito usklajena z prostorom, ki predstavlja nekdaj močno in trdno kmetijo z bogato arhitekturo. Obiskovalec začuti njihovo pokončnost, bojevitost zlasti pa njegovo lepoto. Zbrani petelini predstavljajo največjo zbirko v Sloveniji.

Degustacije

V vinoteki Otilija nudimo vodene pokušine vin (degustacije). V idiličnem okolju vinoteke, kjer se vidi vsa lepota arhitekture lesa in kamna vam predstavimo štiri vinarje:

  • Vinogradništvo Štemberger
  • Kmetija Karlovček
  • Kartuzija Pleterje
  • Vinogradništvo in trsničarstvo Martinčič

Pri vseh vinarjih je osnovno vino CVIČEK, katerega vsi štirje skupaj v najboljših letih pridelajo cca miiljon litrov. Pri vodeni degustaciji pa tudi vedno ponudimo vsa najboljša in njiva izbrana vina, ki prejemajo najboljša odlikovanja na lokalni in slovenski ravni. Ponujamo vsa vina, ki jih pridelajo vinarji od modre frankinje, rose vina, vsa bela in tudi predikatna vina, katera imajo posebno veljavo v naši vinoteki.

Zbirka starih glasbil

Zbirka glasbil sestavlja več kot 150 različnih instrumentov in ponazarja glasbila skozi stoletja. Zbrana so najrazličnejša tolkala, pihala, trobila, brenkala, godala in instrumenti s tipkami.

Instrumenti prihajajo iz različnih držav, kot so ameriški bendžo, ruska balalajka, indijski bobni, brazilska kitara, afriške piščali…

Vsa zbirka je razstavljena kot lepo urejena zbirka glasbil, ki obiskovalcu na enem mestu prikaže vso lepoto kulture celega sveta.

O Otiliji

Otilija Gebauer je bila dolgoletna učiteljica v Šentjerneju. Gebauerji so bili lastniki gospodarskega poslopja, ki je bilo zgrajeno leta 1829 in so ga leta 1956 prodali sosedoma Petru in Neži Selak. V kleti je ostala lepo ohranjena slika bivše lastnice, po kateri nosi ime vinoteka Otilija.

Po ogledu, degustaciji in prijetnem druženju z gostiteljem smo z avtobusom odšli nazaj na večerjo  v Šmarješke Toplice.Po večerji smo odšli na kulturno glasbeni večer v preddverje hotela. Tam smo zapeli, zaplesali ... Kdor ni želel glasbe je lahko odšel na kopanje v savno na sprehod ali klepet s prijatelji ...

Zadnji dan srečanja smo imeli predavanje na temo "PREHRANSKA PODPORA".

Predavateljica in strokovna vodja programa je bila ga. Brigita Avramovič-Brumen univ.dipl.inž.živil.teh. in klinični dietetik na O.I. Ljubljana:

  • Prehranska podpora je paralelna terapevtska pot

Vključitev v medicinsko obravnavo 

  • Terapije zahtevajo diagnostično bolezensko stanje

Znanje prehranskih in presnovnih diagnoz

  • Terapijo predpišejo v skladu s smernicami

Jih imajo in jih vključijo v obravnavo bolnika

  • Učinek terapije preverjajo in po potrebi prilagajajo

Gospa Brigita nam je nazorno razložila tudi prehrano pri nas osebah s stomo. Udeleženci smo bili nad njenim predavanjem navdušeni in še enkrat vsa zahvala res profesionalni predavateljici, ki nam je stvari razložila tudi iz prakse.

Za naš Bilten Mavrični utrinki nam bo pripravila članek o predavanju in prehranskih dopolnilih.

Zaključili smo z evalvacijskim vprašalnikom odšli na kosilo, pomenkom ob popoldanski kavi, kopanju in prisrčnem poslavljanju in želji, da se kmalu spet vidimo…

 

Irena Kalan, vodja programa