Aktualno

Družinska terapija - pomlad 2017

dodano 15.05.2017

Že petnajstič izveden program družinske terapije skupine pomlad

Letos smo posebni sociali program preprečevanje in blaženje socialne ter psihične posledice invalidnosti izvajali že petnajstič. V Šmarjeških toplicah se nas je 21.,22. in 23. aprila zbralo dvajset parov. Predavatelja sta bila: Nina Babič, univ. dipl. psihologinja s temo predavanja (samo)spoštovanje, agresivnost in empatija v naših odnosih in Peter Kordež, medicinski tehnik s temo predavanja zastoj srca, oživljanje in defibrilator.

V petek, 21. aprila 2017 smo se pred večerjo udobno namestili v hotelskih sobah. Sledil je sprejem in spoznavni večer s predstavitvijo udeležencev. Nekoliko več pozornosti smo namenili vključitvi v skupino dvema novima paroma. Pred spanjem so nekateri odšli še na nočno kopanje, nekateri pa so se zavrteli ob glasbi Marjana Novine.

Sobotni dopoldan smo s predavateljico Nino Babič, univ. dipl. psihologinjo začeli z analiziranjem za nas pomembnih dogodkov v preteklem letu. Svojo zgodbo smo morali nasloviti. Naslovi so bili zelo zanimivi, kot so, Uživam v plovbi življenja, Hiter padec, Turbolenca, Zelenjavna mineštra itd. V skupni analizi dogodkov smo ugotovili, da premalo časa namenimo prostemu času, premalo poskrbimo zase in se premalokrat razbremenimo. Nato smo se lotili analiziranja pojmov kot so (samo)spoštovanje, agresivnost in empatija. Samozavest ni samospoštovanje. Je izkušnja pri govornih nastopih, pri javnem nastopanju itd. Samospoštovanje pa je priznavanje samega sebe. Vsi tisti ljudje, ki so odvisni od nečesa (hazarder, pijanec…), sebe ne spoštuje, ima zelo nizko samospoštovanje. »Sovražniki« samospoštovanja so, fizično in psihično nasilje, spolni napadi, usmiljenje, kritika…

Pod določenimi pogoji smo vsi malo agresivni in se z njo moramo spopasti. Agresivnost in nasilno vedenje sta simptoma opazna na socialni ravni, izhajata iz naših eksistencialnih korenin. Brez prostega dostopa do lastnih agresivnih teženj, ne bi mogli zavajati, imeti dobre spolne odnose, delati otroke, določiti svoje cilje in jim slediti, zavarovati sebe in ljudi, ki jih ljubimo, postaviti lastne meje, biti konkurenčni itd. Nasprotje agresivnosti je popolna vdanost, pasivnost, vloga žrtve celo življenje.

Empatija ni sočutje ali usmiljenje. Empatije se celo življenje učimo preko izkušenj. Empatija se najbolje kaže v našem odnosu do neprilagojenih ljudi in takih, ki odstopajo od običajnega. Je pomembna za razvoj zdravega samospoštovanja. Če ne skrbimo zase, ne moremo skrbeti za nikogar drugega. Dennis Wholey  je zapisal: Pričakovati, da bo svet pravičen do vas, ker ste dober človek, je podobno kot pričakovati, da vas bik ne bo napadel, ker ste vegetarijanec.

Delavnico smo zaključili ob 16. uri. Nato smo se z avtobusom odpravili na kratko ekskurzijo v kartuzijo Pleterje, kjer smo si ogledali film o življenju in delu kartuzijanov. Večerja nas je čakala v gostilni Žolnir v Kostanjevici na Krki.

Nedeljsko dopoldan smo pričeli s predavanjem Petra Kordeža o zastoju srca, oživljanju in uporabi defibrilatorja. Ogledali smo si tudi kratke filme na temo oživljanja. Predstavljeno nam je bilo oživljanje pri odrasli osebi in otroku. Neizpodbitno dejstvo je, da sam defibrilator ne pomeni nič, če ni človeka, ki se ga ne boji uporabiti. Neznanje vzbuja največ strahu pri uporabi defibrilatorja. Defibrilacija je kot sunek električnega toka. Po defibrilaciji sledimo navodilom AED. Zelo pomembno je, da ko pridemo na kraj dogodka in k osebi, ki se ne odziva, najprej pokličemo 112 in nato začnemo z oživljanjem, z izvajanjem umetnega dihanja in če je potrebno opustimo umetno dihanje in  začnemo z izvajanjem masaže srca. Masažo srca izvajamo do sprememb pri bolniku ali do onemoglosti. Vsi udeleženci smo na 20 lutkah lahko izvajali praktični del masaže srca (umetno dihanje) in z uporabo defibrilatorja.

Program smo zaključili s kosilom ob 12. uri.

Tanja Hari Vidmar