Aktualno

Izvedena 18. delavnica družinskega svetovanja skupine »pomlad«

dodano 13.07.2020

Delavnica družinskega svetovanja skupine pomlad, ki se izvaja v okviru posebnega socialnega programa preprečevanje in blaženje socialne ter psihične posledice invalidnosti, je bila kljub negotovim razmeram zaradi korona virusa namesto v aprilu izvedena v mesecu juniju. Program smo izvedli v dneh, 19., 20. in 21. junija v Šmarješki toplicah. Udeležilo se ga je dvaindvajset parov (44 oseb). Predavatelji v programu so bili: Nina Babič, univ. dipl. psihologinja, Mateja Redenšek Črepinšek, fitoterapevtka in Ante Višič, dr.med. spec. kardiolog. Petek, prvi dan našega programa je bil namenjen prihodu, namestitvi, večerji in analizi dogodkov, ki so na dober ali slab način zaznamovali obdobje med lanskim in letošnjim srečanjem. Sobotno dopoldan smo preživeli ob analizi situacije v kateri smo se znašli skorajda čez noč. Velika večina nas je v tej situaciji karantene odkrila svojo »spečo« kreativnost, umirili smo duha, postali bolj potrpežljivi v sobivanju… Za letošnjo obravnavano temo smo izbrali travme. Nina Babič, univ, dipl. psihologinja je na temo predavanja zapisala:

TRAVME

Zaradi izrednih razmer letos in zahtevnega preteklega obdobja, je okvirna tema ponujala veliko prostora in možnosti za razbremenitev, spodbudo in nove načine soočanja s travmami oz. njihovimi posledicami.

Po prostoru za posameznike, ki so lahko s skupino podelili doživljanja v času karantene zaradi epidemije korona virusa, smo opredelili pojem travme (tako akutne, kot kumulativne), poiskali primere v naših izkušnjah, osvetlili pomembne dejavnike tveganja in pomen varne navezanosti v kateremkoli odnosu. Samospoštovanje kot temeljni dejavnik psihofizičnega imunskega sistema in kakovostni odnosi so postali fokus razprave, seveda tudi osebna odgovornost in skrb zase.

Udeleženci so se aktivno vključevali in kljub zahtevni temi smo se dotaknili tudi humorja in njegovega pomena v življenju.  Na koncu smo, seveda, iskali rešitve oz. poti pomoči po travmatskih izkušnjah, načine skrbi zase in dejstva, da nikoli ni prepozno pretrgati škodljive vzorce (in odnose). Po skupinskem delu je ga. Nina bila na voljo za individualna svetovanja.

Popoldan smo se odpravili na ekskurzijo na splav na reko Krko, kjer smo skozi program spoznavali zgodovino Novega mesta. Ekskurzijo smo zaključili z večerjo v gostilni Mrak, Sela pri Ratežu.

Nedeljsko dopoldan smo začeli dokaj zgodaj. Že ob 8.30 smo se dobili na terasi hotela, kajti s fitoterapevtko Matejo Redenšek Črepinšek, smo zdravilne rastline nameravali odkrivati kar v okolici hotela, a nam vreme ni bilo naklonjeno. Zato smo učinkovine zdravilnih zelišč, pripravke, tinkture, hidrolate in macerate spoznavali kar v predavalnici hotela. Ob 10.uri se nam je pridružil še Ante Višič, dr. med. spec. kardiolog. Skozi njegovo predavanje smo spoznali delovanje srca in ožilja ter zdravila in operacije, ki nam v bolezni omogočajo boljšo kakovost življenja in podaljšano starost. Program smo zaključili s kosilom in z željo, da se v enakem številuponovno snidemo v naslednjem letu.

Tanja Hari Vidmar, vodja programa