Aktualno

Poročilo družinske terapije - poletje 2020

dodano 01.10.2020

ORGANIZACIJA DELAVNIC IN DRUŽINSKO SVETOVANJE

V okviru posebnega socialnega programa smo 3.,  4. in 5. junija 2020 izvedli delavnice z naslovom Organizacija delavnic in družinsko svetovanje. Delavnice so potekale v Šmarjeških Toplicah. Udeležilo se jih je 21 parov in ena oseba s stomo.

Prvi dan smo imeli popoldansko gimnastiko v vodi in po večerji seznanitev s potekom programa za naprej in spoznavni večer z novimi člani. Zvečer smo imeli nočno kopanje ob penini, ki so nam jo ponudili gostitelji in poslušanje žive glasbe ob prijetni družbi.

Naslednji dan smo imeli predavanje in delavnice na temo SOOČANJE Z ZAHTEVNIMI SITUACIJAMI. Po predavanju in skupnih pogovorih je sledilo še individualno svetovanje naše psihologinje. Predavateljica in strokovna vodja je bila univ. dipl. psih. Nina Babič.

»Različne situacije so različno zahtevne za vsakega posameznika. Ob našem ponovnem srečanju smo se najprej lotili spoznanj iz preteklega obdobja karantene, ukrepov, nove realnosti. Potem smo nekaj časa posvetili novim članom, tudi ostali so dobili čas in prostor zase.

Kako dojemamo in rešujemo zahtevne situacije je odvisno od tega, kdo smo, koliko agresivnosti premoremo, katera je naša dominantna strategija reševanja (boj ali beg), kam usmerimo našo pozornost, koliko varnih navezanosti obstaja v našem življenju in kako dobro poznamo in uporabljamo naše »ventile«. Posebej smo se dotaknili stresa in travme.

Stres izvira iz našega dojemanja posamezne situacije in odziva nanjo. Veliko je odvisno od nas samih, naših preteklih izkušenj, čustvene stabilnosti in zmeraj tudi od odnosov, ki nas obkrožajo. Izpostavili smo opozorilne znake preobremenjenosti, možne razbremenjevalne ukrepe in poti iskanja rešitev.

Travmatska izkušnja pa je, za razliko od ostalih situacij, zahtevna izkušnja za vse ljudi. Udeleženci so se zelo hitro prepoznali v definiciji ter z veseljem prisluhnili možnim mehanizmom podpore. Posebej smo se posvetili tudi potrebi po prikrivanju travme in izpostavili, da drugim lahko ponudimo stabilnost ali porušimo svet brez da bi vedeli zakaj. Pri drugem praviloma vidimo to, kar nam je pripravljen pokazati. To si je vredno zapomniti.Dan ocenjujem kot izjemno praktično koristen, poln povezanosti, zaupanja in optimizma.Po skupinskem delu sem bila na voljo za individualna svetovanja.«

Popoldan smo se z avtobusom odpeljali na ogled ŠOLA BRIHTNA GLAVA »šola kot nekoč«

Po zanimivi predstavitvi in učenju pa odšli na predstavitev turistične kmetije z degustacijo njihovih izbranih vin ter domačo hrano.

Zadnji dan srečanja smo imeli predavanje na temo ZDRAVILNE RASTLINE ZA VSAKODNEVNO UPORABO.

Predavateljica in strokovna vodja programa je bila ga. Mateja Redenšek Črepinšek farmacevt in fitoterapevt. Zanimiva tema veliko vprašanj in še več odprtih dilem kako živeti zdravo!

Za naš Bilten Mavrični utrinki nam bo pripravila članek o predavanju in ogledu zdravilnih rastlin.

Zaključili smo z evalvacijskim vprašalnikom. Na vprašanja, kar nekaj novih parov sem predstavila delovanje Zveze in Društev ter vse posebne socialne programe tako na državni kot na lokalni ravni. Razvila se je zanimiva razprava po kateri smo skupno  odšli na kosilo, pomenkom ob popoldanski kavi, kopanju in prisrčnem poslavljanju in želji, da se kmalu spet vidimo…

Irena Kalan, vodja programa