Aktualno

Preprečevanje in blaženje socialne ter psihične posledice invalidnosti

dodano 02.11.2017

POROČILO O IZVEDBI SOCIALNEGA PROGRAMA
»PREPREČEVNJE IN BLAŽENJE SOCIALNE TER PSIHIČNE POSLEDICE INVALIDNOSTI«

v dneh 29., 30. IX in 1. X. 2017

Navedeni program je bil izvajan v Termah Šmarješke Toplice, kjer imajo na razpolago ustrezne prostore in vso potrebno elektronsko video opremo. Strokovni vodja programa je bila Nina Babič univ. dipl. psihologinja.

Programa se je udeležilo 43 oseb (25 oseb s stomo  in 18 oseb brez stome).

IZVEDBA PROGRAMA

V petek  29. 9  V popoldanskem času  bil prihod in namestitev v hotelu ter možnost kopanja v bazenih s termalno vodo.
Po večerji je v drugem ustreznem prostoru sledil spoznavni večer s medsebojno predstavitvijo udeležencev.
V soboto  30. 9.  Je v dopoldanskem času  predavateljica  in strokovni vodja programa ga. Nina Babič, univ. dipl. psihologinja imela predavanje na temo »ŽIVETI TUKAJ IN ZDAJ«.

VSEBINA TEME  

Srečanje je potekalo v sproščenem vzdušju, sproti smo se prilagajali potrebam udeležencev. Izbrana tema je bila namenjena izboljšanju kakovosti življenja v danem trenutku, razbremenitvi preteklih bolečin in usmerjanju v zadovoljstvo s tem, kar smo in kar imamo. Izkazala se je kot izjemno uporabna, saj je spodbudila številna razmišljanja udeležencev in dala praktični smisel teoriji Echkarta Tolla.

Udeleženci so podali iztočnice s pomočjo razmišljanja ob treh vprašanjih: kako so danes, česa bi se morali znebiti, da bi živeli življenje kot ga želijo in kakšne so asociacije ob naslovu? Nastajal je seznam, na katerem se nas je večina našla in skušali smo poiskati preproste in možne rešitve.

Govorili smo o precej škodljivem vplivu misli, ki nam jemljejo energijo in v veliki večini niso ne koristne ne resnične. Vračajo nas v preteklost ali polnijo s strahovi za prihodnost, hkrati pa otežujejo sedanjost. Veliko ljudi zaradi njih težko zaspi. Čustva, ki so odziv telesa na naš um, nas lahko spomnijo kje smo in kadar je treba nekaj narediti, da bi se počutili bolje. Dotaknili smo se pojma bolečine – tiste, ki si jo prizadevamo zdaj in tiste, ki nas spremlja iz preteklosti. Enako se je pokazala potreba po pogovoru o strahu, čustvu, ki nas hromi in največkrat nima pravega vzroka – takega, na katerega bi lahko vplivali. Seveda smo govorili tudi o zdravju in bolezni, sprejemanju in minljivosti.

Onkraj sreče in nesreče je mir in tega si vsi želimo. Ob seznamu stvari, ki nas ovirajo, da bi ga našli, smo se ustavili in razmislili, kaj lahko naredimo sami. Spremenimo, vztrajamo ali sprejmemo. V pozitivnem duhu uživanja dneva in vsakega trenutka posebej smo se razšli in individualno predelali nekaj osebnih zgodb. Sama ocenjujem, kar so potrdili tudi udeleženci, da je potreba po praktičnih vsebinah, ki osmislijo in usmerijo vsakdan, še vedno velika in želja je, da se v tem smislu srečanja tudi nadaljujejo.

Nina Babič, univ. dipl. psih.

 

V nedeljo, 1. 10. 2017, od 9.00 do 12.00 smo imeli predavanje na temo »DEMENCA«

Izvajalka programa je bila predsednica društva SPOMINČICA-ALCHEIMER za Dolenjsko Darka Pečnik prof. spec. soc. ped.

O vsebini predavanja je zapisala:

Predavanje z naslovom: Kako spoznati, razumeti in sprejeti demenco kot kronično bolezen
Predavanje je razdeljeno v dva sklopa, ki se med seboj dopolnjujeta in razložita osnovno delovanje možganov in nastanek in razvijanje alzheimerjeve bolezni.

Razložili smo na enostaven način, kako pomemben je spomin v vsakdanjem življenju. Brez spomina ne moremo priklicati dogodke, shranjevati informacij, se učiti novih stvari in ne načrtovati prihodnosti. Pogovarjali smo se o različnih vrstah spomina in njihove posebnosti (kratkoročni ali delovni in dolgoročni spomin). Opravili smo vaje, ki nam pomagajo pri ohranitvi in razvijanju spomina in vaje koncentracije, ki jih lahko opravljamo v vsakdanjem življenju na sprehodu, ob televiziji, kadar se družimo s prijatelji ali pa jim namenimo prav poseben čas.

Pogovorili smo se o možganskem staranju, ki je povezano z mnogimi dejavniki, ki spremljajo starajoče se telo. Da se bomo čim bolje spoprijeli z neizogibnimi možganskimi spremembami, je izredno važno, da se z njimi seznanimo in nato poskušamo narediti vse, s čimer bomo pozitivno vplivali na procese staranja in jih upočasnili (prehrana, gibanje, učenje novih veščin, druženje, ples in veselje do življenja).

Drugi sklop smo namenili nevrodegenerativnim boleznim, ki vodijo v demenco. Seznanili smo se z znaki alzheimerjeve bolezni, njeno prepoznavanje in potek. Poseben poudarek smo namenili krutosti te bolezni, saj bolnika ne oropa samo njegove identitete, ampak silovito prizadene najbližje svojce in sorodnike in predstavlja ogromno čustveno in ekonomsko breme.

Za konec smo bolje spoznali društvo Spominčica in njeno dvajsetletno delovanje v Slovenskem prostoru. Kritično smo se dotaknili počasnega  in neučinkovitega delovanja našega zdravstvenega sistema in skrbi za kvalitetno obravnavo starejših.

Povzetek pripravila predavateljica Darka Pečnik, profesor

ZAKLJUČEK 

Vsi udeleženci so prejeli in izpolnili anonimni ANKETNI list z vprašanji kako so bile vsebinsko izbrane teme, kako so predavatelji strokovno podajali vsebine posameznih tem, kako so bili zadovoljni z namestitvijo, gostinskimi storitvami, kakšne teme si želijo itd.
Te anketne liste bomo analizirali in nam bodo služili pri izbiri tem in izbiri namestitve  v naslednjem letu.
Program v nedeljo smo zaključili ob 12.00 uri.
Po kosilu ob 14. uri in 30 minut smo se vidno zadovoljni udeleženci prisrčno poslovili z željo, da se zopet kmalu vidimo!

Laško, 5. 10. 2017                                                               

Franc Teršek,
Organizacijski vodja programa