Aktualno

Preprečevanje in blaženje socialnih ter psihičnih posledic invalidnosti 2022

dodano 12.06.2022

Organizacija delavnic in družinsko svetovanje, Šmarješke toplice, 10., 11., 12. 6. 2022

Delavnice se je udeležilo 20 parov in dve samski osebi.

Kot vsako leto, smo tudi letos imeli na prvem spoznavnem večeru predstavitev programa za vse dni. Po večerji smo imeli možnost nočnega kopanja ob penini.
Gostitelji so poskrbeli, da je bil večer in čas druženja sproščujoč in zabaven. Na terasi se je vrtela glasba v živo.

Drugi dan nam je predavala ga. Saša Oberstar (med. sr. babica, dipl. ekon.). Predstavila nam je medicinske pripomočke pri oskrbi s stomo. Gradivo, katerega nam predstavila je bilo izčrpno in zelo zanimivo. Nekateri pripomočki so bili novost na trgu: Eurotec ileomate, Euromate soft-convex – enodelni sistem. To so vrečke za stomo, ki imajo koži prijazno lepilo.Vprašanj na to temo je bilo veliko.
Nadaljevali smo s predavateljem, pravnikom, Cvetko Žigom, na temo dedovanje. G. Cvetko nam je obširno razložil in predstavil osnove o zakonski podlagi glede dedovanja, omejitvah pri dedovanju, o postopkih na sodišču, o nujnih dedičih, sodni taksi, itn. Predavanje je bilo zanimivo in poučno.
Popoldan smo se odpravili na čudovit izlet v Kostanjevico na Krki, kjer smo si ogledali galerijo Božidarja Jakca. Ob vrnitvi pa smo si v hotelu privoščili večerjo ob glasbi.
Zadnji dan smo poslušali predavateljico go. Nino Babič, ki nam je predstavila temo »Korakati s časom«. Tema zajema obdobje od leta 1942 pa vse do leta 2022. Predavanje je bilo izredno zanimivo in je predstavljalo način življenja in komunikacije mater, babic, prababic in vse do današnjega časa, ki prikazuje način komuniciranja med mladimi (otroci, vnuki, pravnuki) s pomočjo moderne tehnologije. Medgeneracijska razlika je opazna zaradi digitalizacije. Po predavanjih je sledilo individualno svetovanje.

V letošnjem letu sem prevzela družinske terapije in uspešno prestala »krst«. Udeležence sem pogostila z domačimi piškoti.

Srečanje smo zaključili z evalvacijskim vprašalnikom. Privoščili smo si kosilo, kopanje in sprehod v čudoviti naravi Šmarjeških toplic.

Verka Erce

Več o delavnicah si lahko preberete na spodnjih dveh povezavah:

  1. Družinska terapija - poletje 2022
  2. KORAKATI S ČASOM - poročilo