Aktualno

Prispevek DT poletje 2020 udeleženke Martine

dodano 01.10.2020

Na vseslovenskem srečanju oseb s stomo, ki je bilo lani na Kopah, sem izvedela za program družinske terapije. Prosila sem Ireno, predsednico društva Gorenjska, da mi razloži, kaj to pomeni. Takoj po njeni razlagi sem se navdušila in jo prosila, če se lahko prijavim tudi jaz. Običajni majski termin se je prestavil na junij, ko smo se odpravili v Šmarješke toplice. Vsi izkušeni udeleženci so nama z možem povedali, da je terapija izjemno prijetna izkušnja, zato sva bila polna pričakovanj.

Zbrali smo se v petek proti večeru, kjer nam je Irena na kratko predstavila program, nato je sledila večerja. Naslednje jutro smo se zbrali v dvorani. Terapijo je vodila ga. Nina Babič. Po njenem uvodu se je vsak par predstavil skozi svoje težave v preteklem letu. Poleg »običajnih« težav smo se letos veliko pogovarjali o »korona-krizi«. Ugotovili smo, da smo vsi upoštevali priporočila in se držali bolj zase ter pazili na svoje zdravje. Posledica tega pa je bilo manj druženj in stikov z nam ljubimi osebami. En gospod je rekel, da najbolj pogreša objeme. Terapevtka Nina me je zelo navdušila. Je zelo energična in strokovna oseba. Na vsako našo težavo se je odzvala s sočutjem in nam razložila psihološko ozadje vsakega našega strahu, ki smo ga izpostavili. Vmes se je seveda še velikokrat pošalila in povedala kakšno zanimivo zgodbo. Tudi letos se nas je pridružilo nekaj novih parov. Tudi mi smo se predstavili. Po kosilu so sledili še individualni pogovori s terapevtko.

Popoldan je bil namenjen izletu v Belo krajino. Ker so organizatorji ugotovili, da je od našega šolanja minilo že preveč časa, so nas poslali nazaj v osnovno šolo. V stari šoli na vrhu hriba nas je pričakala stara učilnica in stroga učiteljica. Na kratko nam je razložila belokranjske običaje, mi pa smo morali pridno sodelovati, da smo na koncu lahko dobili zadovoljivo spričevalo. Mislim, da smo se kar dobro odrezali. Učiteljica nas ni preveč kregala, par učencev je celo pohvalila. Za slovo smo zapeli ljudski pesmi, nato pa smo se veseli, da je konec pouka, odpravili na svež zrak. Pošteno smo se zlakotili, zato smo si zaslužili dobro večerjo. Odpravili smo se na kmečki turizem Jakljevič. Za dobrodošlico so nam ponudili belokranjsko pogačo, nato pa izvrstno večerjo. Na koncu so nam predstavili še svojo vinsko klet z vini iz lastnih vinogradov, nekdanja vinska princesa pa nam je zaigrala na harmoniko. Polni vtisov in dobre volje smo se vrnili v hotel.

Naslednje jutro nas je zbudilo sonce. Obetal se je krasen dan. Gospa Mateja nam je predstavila zdravilne rastline. Odpravili smo se v park, kjer rastejo mnoge izmed rastlin, ki nam jih je predstavila. Vsi smo ji z zanimanjem sledili in si celo kaj tudi zapisali. Zdravilne rastline nam lahko olajšajo marsikatero tegobo, če ta ni prehuda. Po predavanju je sledilo kosilo in zaključek programa družinske terapije. Ker pa je bil dan res čudovit, smo se mnogi odločili še za kopanje v termalnih bazenih.

Vsem udeležencem družinske terapije Irenine skupine, bilo nas je okrog 40, se najlepše zahvaljujem za sprejem medse. Članica društva sem postala lansko leto po končanem zdravljenju. Moja stalna sopotnica stoma me od takrat nenehno opozarja na to, da moram izkoristiti vsak dan življenja, ki je še pred mano, se imeti lepo in biti z ljudmi, ki mi največ pomenijo.