Aktualno

Program za invalide otroke in mladostnike 2021 - poročilo

dodano 27.09.2021

Reševanje kriznih situacij,

smo naslovili prvi dan našega srečanja. Glede na zahtevnost preteklega in trenutnega družbenega obdobja se je teh situacij kar nabralo. Ob tem smo sprejeli novo članico in dali njeni zgodbi več prostora.

Prvi del srečanja je, kot zmeraj, potekal skupno – s starši in mladimi. Včasih se v vodenih debatah drugače slišimo, zato je pogovor potekal supervizijsko. Vsak je izhajal iz sebe in imel popolno pozornost pri izpostavljanju svojih pomembnih področij. Na ta način dela smo navajeni in vzpostavljanje skupinske dinamike ni potrebno. Skupinska podpora, zaupanje in strokovni vidik odpirajo mnoga področja za iskanje rešitev in razbremenitev. Identifikacija stisk, zahtev in težav je bila prioriteta, besedo so dobili vsi. Seveda smo delili tudi prijetne izkušnje in uspehe, ki jih v življenjih udeležencev nikoli ne manjka in ki poskrbijo za vzdušje in ravnovesje.

Popoldne in večer sem preživela z mladimi. Večino časa smo bili vsi skupaj, omogočeni so bili tudi individualni pogovori. Zaradi dolgoletnega sodelovanja se brez težav dotaknemo tudi tabujev in občutkov, ki jih želijo preveriti, osvetliti še z drugih zornih kotov. Večer smo preživeli v povezovalnih igrah, kjer smo se zabavali in krepili vezi skupine.

Naslednji dan smo se osredotočili na krepitev psihološke odpornosti, kar je ključno za spopadanje z vsakdanom, saj se mladi in njihovi starši ob epidemiološki situaciji in njenih posledicah vztrajno in dolgoročno borijo s številnimi osebnimi izzivi. Kaj lahko pomaga, kako preusmeriti fokus, poskrbeti zase in iskati realen optimizem, je bilo rdeča nit skupnih pogovorov. Ponovno smo se strinjali, da imajo intenzivna vsakoletna srečanja veliko smisla in pomagajo vsem. Spomnila sem jih na možnost podpore skozi vse leto – predvsem telefonsko, kjer so možnosti, pa tudi v živo. Verjamem, da nam bo uspelo!

Nina Babič, univ. dipl. psih.