Aktualno

(Samo)spoštovanje, agresivnost, empatija v naših odnosih

dodano 27.05.2017

Srečanje je potekalo v sproščenem vzdušju, sproti smo se prilagajali potrebam udeležencev. Okvir je bila tema, ki sem si jo zamislila predvsem kot redefinicijo in detabuizacijo pojma agresivnosti, skupaj s spoštovanjem, samospoštovanjem in empatijo v vseh naših pomembnih odnosih. Izkazala se je kot izjemno pomembna tema, saj je bila potreba udeležencev po razjasnitvi pojmov in posameznih osebnih situacijah, res velika.

O samospoštovanju smo veliko govorili že pred dvema letoma, zato smo pojem le na hitro osvetlili, hkrati pa so se ponovno izrazile težave večine na tem področju – v pomembnih odnosih zanemarjamo lastne potrebe in skozi tradicionalno vzgojo smo razvili precej nestabilno podobo o sebi oziroma si redki vzamejo čas za potrditev sebe. Strinjali smo se, da pa je spoštovanje temelj vsakega odnosa, pa ne glede na individualne razlike v mišljenju, čustvovanju ali delovanju.

Ob izzivu – »naslovite svoje preteklo leto življenja, kot bi bil naslov v časopisu, ki povzema bistvo zgodbe«, so udeleženci razmišljali o sebi in podelili najpomembnejše trenutke preteklega leta. Ob skupinski podpori in vodenju smo dosegli številne razbremenitve in podelili veliko lepih in pomembnih trenutkov.

Agresivnost je še zmeraj precej nerazumljen pojem in zatirano čustvo, ker se povezuje neposredno z nasilnim vedenjem. Potrebujemo prost dostop do lastnih agresivnih teženj in jasno izražanje le-teh, saj sicer zatrta agresivnost vodi v nasilje (do sebe ali drugih). Nasprotje agresivnosti je popolna vdanost, pasivnost, vloga žrtve celo življenje. Udeležence je nekoliko presenetil ta pogled, vendar so se strinjali in odprto podelili, kako so morali zavoljo družinskih in družbenih norm zatirati agresivnost ob frustracijah v otroštvu in kako je to vplivalo na njihovo odraslo, izoblikovano osebnost in odnose.

Ob koncu smo se lotili še konkretnih vprašanj in ponovno izpostavili rušilno moč usmiljenja in pozdravili empatijo v odnosih. Srečanje je bilo nadvse uspešno.

Nina Babič, univ. dipl. psih.