Aktualno

Svetovanje staršem otrok in mladostnikov s stomo 2021

dodano 28.09.2021

Vsako leto se določeno število staršev znajde v situaciji, da imajo v družini otroka s stomo. Na začetku to pomeni neko vrsto stigme in ogromno število problemov, ki temu sledijo. V Zvezi ILCO jim nudimo pomoč in prepotrebne ključne napotke, ki so pogoj za neodvisno življenje njihovih otrok.

Letošnje večdnevno srečanje smo prvič imeli v Strunjanu. Potekalo je od 24. do 26. septembra 2021. Udeležilo se ga je pet družin.

Poleg naše nepogrešljive psihologinje Nine smo imeli v petek še predavanje Jolande Malovrh, mag. farm., Pravila in posebnosti pri izdaji zdravil in pripomočkov na recept in naročilnice. Vprašanjem ni bilo konca in tako smo ugotovili, da so bili predavanje in skupne izkušnje udeležencev in predavateljice nadvse dobra odločitev. Sledil je pogovor z intervizijo s starši in otroki. Kot že nekaj let prej smo na pobudo in željo otrok ter njihovih staršev imeli dvodnevno druženje, predavanje in pomoč naše psihologinje. Temi srečanja sta bili reševanje kriznih situacij in krepitev psihološke odpornosti. Izčrpen potek nam je v članku napisala  naša nova udeleženka srečanja. Njen prispevek nadjete TUKAJ.

Prijetno druženje s telovadbo in družabnimi igrami, pogovorom in obilico smeha ter dobre volje smo zaključili sobotni večer.

V sklopu hotelskih ponudb smo zaplavali v zunanjem bazenu in pokazali sposobnosti v vodi. Ogledali smo si tudi okolico in uživali ob prijetnem druženju.

Ob pogovoru smo prišli do želje, da bi imeli še letos srečanje in predavanje Parenteralna prehrana in dopolnila pri vseh vrstah prehran. Izvedli ga bomo 27. novembra z dietetičarko z Onkološkega inštituta Ljubljana skupaj s člani našega društva. Upam, da nam bodo razmere to dopuščale. Vsi se veselimo srečanja, predavanja, pogovorov in izkušenj predavateljice in udeležencev srečanja. Če bodo finančna sredstva dopuščala, bomo mladim tako kot vsako leto pomagali pri nakupu potrebščin za šolo v dovoljenem predpisanem znesku.

Vodja programa: Irena Kalan