Aktualno

Vseslovensko srečanje 8.6.2019 na Otočcu

dodano 10.06.2019

Po podatkih ZZZS je v Sloveniji 3729 oseb s stomo. In slednjim je poleg ustrezne zaposlitve ter rehabilitacije, potrebno priskrbeti tudi mnoge druge aktivnosti. Zato sta med najpomembnejšimi aktivnostmi, ki jih izvajamo na Zvezni in lokalni ravni posebni socialni programi in druženja in družabna srečanja ob različnih priložnostih. Vsekakor pa izmed tovrstnih druženj to je vseslovensko srečanje pripada eno častnih mest tradicionalnemu srečanju, ki ga vedno ob začetku poletja, pripravljamo na Zvezni ravni na Otočcu. In tokrat se je na vseslovenskem srečanju na Otočcu zbralo okoli 250 članov.

Vse skupaj jih je pozdravil predsednik Zveze invalidskih društev ILCO Slovenije Ivan Mrevlje, ki je med drugim dejal, da so tovrstna druženja med članstvom vedno dobrodošla, sami pa so priložnost izrabili tudi, da so se zahvalili nekaterim posameznikom, ki jih podpirajo v delovanju. Mrevlje Ivan se je tudi zahvalili vodstvu, ter vsem drugim, ki s svojim delom pripomorejo, da se v naši družbi izboljšuje stanje na področju dela in življenja invalidov oseb s stomo, in kar je pomembneje, da se poskuša urejati in zadovoljevati posebne potrebe oseb s stomo in drugih invalidov, ter zastopati njihove interese v vsakodnevnem življenju. „Hvala vsem, ki se s svojim delovanjem borite proti diskriminaciji invalidov ter za njihovo večjo gmotno, socialno in pravno varnost, socialno integracijo in dobro zdravstveno počutje. Poudaril je pomen delovanja ILCO invalidskih društev, saj se lahko le s povezovanjem ustvari spoštovanja vreden pogajalec, ki s svojimi predlogi vpliva na sprejemanje odločitev tako na državni kot na lokalni ravni. Le povezani in dobro organizirani invalidi lahko uresničujejo in varujejo pravice invalidov v vseh zadevah, ki so povezane tako z delom in življenjem na lokalni, regionalni, nacionalni ter tudi mednarodni ravni. Država je odgovorna, da zgradi takšen sistem, da invalidi nikoli ne bodo le nevidni državljani. Naša želja je tudi, da v bodoče želimo definicijo invalida kot je opredeljena v predlogu Konvencije Združenih narodov o pravicah invalidov in da se nam ponovno prizna invalidnino, katera nam je bila leta 2013 vzeta in to ne zakonito. Tako so vsi tisti, ki so dobili stomo po tem letu diskriminirani.  Apeliral je na vse, da tisti ki dobi za stalno stomo obvezno pridobi telesno okvaro s katero se bo prijavil za pridobitev invalidnine, ko bo ponovno dana v Zakon. Potrebno je doseči spoštovanje različnosti in določeno stopnjo emancipacije, kar bo posledično ustvarjalo družbo enakovrednih na vseh področjih družbenega življenja“, je med drugim poudaril Ivan Mrevlje, ki je dodal, da se dela v dobro ljudi in da bo tudi nam lepše živeti v družbi prijaznih, zadovoljnih in med seboj pomirjenih ljudi. Manjka pa  dobra komunikacija, v kateri ni prostora za obrekovanje, pretirano usmerjenje pozornosti nase in zgolj plehke vsebine pogovora, ampak potrebujemo pristno in iskreno pomoč pri navezovanju stikov, pa tudi nevsiljivo usmerjanje pogovorov. V skladu z revitalizacijo starega iskati sleherno dobro v človeku, graditi mostove, se veseliti.

Podpredsednica Zveze ILCO Slovenije in vodja kulturnega programa  Irena Kalan je napovedala program srečanja,  predstavila igralca Uroša Fursta in mono komedijo Jamski človek, ki je nastala na podlagi avtorjevih antropoloških, socioloških in psiholoških študij, spretno ironizira odnose med spoloma, ki se trudita ljubiti in biti ljubljena, si ustvariti dom in družino... Na duhovit in sproščen način jima pomaga razumeti zakaj prihaja do vsakdanjih konfliktov med njima in ju pripravi do tega, da se končno nasmejeta tistemu kar ogroža njuno zvezo.

Predsednik Zveze ILCO Slovenije je povedal, da s podelitvijo priznanj za športne dosežke športnice in športnike nagradimo za njihove vidnejše rezultate, ki so jih dosegli v letošnjem letu na tekmovanjih kegljanje, streljanje in pikado, ki so potekali na državnem nivoju. Dodal je, da se je potrebno zavedati, da so vsi dosežki športnikov trud posebne volje, vztrajnosti in motivacije vsakega posebej, da redno izvajajo treninge, da po najboljših močeh nastopajo na tekmovanjih. V športnem udejstvovanju se pridobivata tako vztrajnost kot samodisciplina, posledično pa se pri posamezniku krepi tudi samozavest, ki je temelj osebnega razvoja. Omeniti pa je potrebno tudi vse tiste, ki športnicam in športnikom stojimo ob strani.    

Irena Kalan se je po končani podelitvi vsem skupaj zahvalila za udeležitev kulturno športnega in družabnega vseslovenskega srečanja. Zahvalila se je tudi vsem, ki so nam tako ali drugače pomagali pri izvedbi le-tega. Napovedala je skupino Duo Karošec, ki nam je krajšala čas v družabnem delu. Lahko smo se zavrteli ob živi glasbi ali odšli na sprehod po čudoviti naravi ob gradu Otočec ali …

Zaključila je z besedami:
Naj bo ta dan še naprej lep in sončen in ob tem, da delamo dobro, kolikor moremo, z vsemi sredstvi, ki jih premoremo, na vse načine, ki jih zmoremo, na vseh krajih, kjer lahko, vsem ljudem, ki jih dosežemo, tako dolgo, kot le zmoremo.
Zmeraj je čas, da storimo to, kar je dobro.
Še enkrat hvala vsem, dober tek in na snidenje še v naslednjem letu.

Zapisal: Ivan Mrevlje