Društva


SPOŠTOVANI!

Zaradi bolezni ali nesreče so vam z operacijo naredili začasno ali stalno-trajno stomo. Razumemo, da ste morda trenutno v veliki stiski, negotovi in prestrašeni. Radi bi živeli tako kot pred operacijo, a ne veste, kako. Strah vas je navajanja na nov način življenja in morda tudi tega, da bi vas okolica zaradi drugačnosti zavračala. Sedaj potrebujete pomoč osebe, ki jo je doletela enaka usodakot vas. Na vašo željo vas obiščejo prostovoljci, ki so vam lahko v teh prvih negotovih trenutkih v veliko oporo. Seveda pa ni nobenega razloga, da po dobrem okrevanju, ko se ponovno vrnete v vsakdanji ritem življenja, ne bi živeli kot prej. Stoma ni in ne sme biti ovira, da se v prihodnje ne bi udeleževali družabnih, kulturnih, športnih in drugih aktivnosti ter ponovno uživali v veselih trenutkih s svojimi najdražjimi. Pomembno je sprejeti dejstvo,da je stoma neizogiben del zdravljenja, da vam je rešila življenje in opravila omejitve, ki vam jih je bolezen povzročala pred operacijo.Osebe s stomo pri nas in po svetu s pomočjo sodobnih ortopedskih pripomočkov živijo kakovostno in polno življenje.

KDO SMO PROSTOVOLJCI?

Prostovoljci smo rehabilitirane osebe s trajno stomo in z večletnimi izkušnjami. Svoje nekoliko spremenjeno telo smo sprejeli in se v tej novi podobi počutimo dobro. V okviru Zveze ILCO Slovenije smo opravili izobraževalni tečaj, da smo usposobljeni svoje izkušnje prenašati na vas.Svoje znanje nenehno dopolnjujemo na raznih strokovnih seminarjih, predavanjih,izobraževanjih in srečanjih prostovoljcev. Smo dobri poznavalci najpogostejših težav pri negi stome, nabave ortopedskih pripomočkov, prehranjevanju itd. Tudi če ste stomo prejeli le za nekaj tednov ali mesecev imate pravico do naše pomoči, informacij in do kvalitetnega začasnega življenja z njo. Vašo željo po prihodu prostovoljca zaupajte sestri na vašem oddelku. Brezplačno vas na vašo željo obiščemo v bolnišnici ali na domu. Z nami se z veseljem pogovorimo tudi po telefonu. Le pogumno, pokličite nas.

KAKO IN KJE DO ORTOPEDSKIH PRIPOMOČKOV ZA NEGO STOME?

Pri  odpustu iz bolnišnice vam bo zdravnik napisal tudi naročilnico za medicinsko tehnične pripomočke (MTP), torej za prve pripomočke za nego stome. po uporabi le-teh vam bo za vso nadaljnjo uporabo naročilnico napisal vaš izbrani zdravnik ali zdravnik specialist v stoma ambulanti bolnišnice. Ti pripomočki so brezplačni in jih krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Pripomočke lahko dobite v specializiranih prodajalnah in ponavadi po naročilu tudi v lekarnah.

KAKO SE VČLANITE V DRUŠTVO?

Tako, da izpolnite prijavnico in jo pošljete na naslov društva. Zelo je zaželeno, da nas nato obiščete na našem sedežu društva v času uradnih ur, kjer boste po podpisu pristopne izjave plačali tudi minimalno članarino. med naše vrste z veseljem včlanimo tudi vaše najbližje, kajti zavedamo se, da je sodelovanje in podpora svojcev zelo pomembna pri vaši čim hitrejši rehabilitaciji.

KAJ VAM NUDI DRUŠTVO?

Člani vam lahko posredujejo svoje izkušnje, podajo koristne nasvete ter vam nudijo psihično in moralno podporo pri vrnitvi v vaše staro okolje. Tudi, če ste stomo prejeli le za nekaj tednov ali mesecev, imate pravico do naše pomoči, informacij in do kakovostnega začasnega življenja z njo. Rehabilitirani in usposobljeni prostovoljci vas bodo z veseljem brezplačno obiskali v bolnišnici ali na domu. Vašo željo po prihodu prostovoljca zaupajte sestri na vašem oddelku ali nas pokličite, z vami se z veseljem pogovorimo tudi po telefonu. Vodilni delavci v društvu vas bodo seznanili s pravicami iz ZZZS in ZPIZ, z določenimi olajšavami, ki jih kot invalidna oseba lahko uveljavljate, in še z mnogimi drugimi koristnimi informacijami. Seznanili vas bomo tudi z vsemi novostmi in obstoječimi pripomočki za nego stome, ki jih kot zavarovana oseba lahko dobite na naročilnico MTP. Vsaka oseba s stomo ima pravico do izbire zanjo najustreznejšega pripomočka.

V društvu vam omogočamo obisk družabnih srečanj, kulturnih prireditev, strokovnih predavanj, izobraževanj, strokovnih ekskurzij, športnih dejavnosti, usposabljanj za zdrav način prehranjevanja in obisk delavnic ročnih spretnosti. Vsem osebam s kolostomo v šoli irigacije dajemo možnost učenja irigacije - izpiranja črevesja.

Vsi člani društva se lahko vključujejo še v posebne socialne programe Zveze.

VLOGA PARTNERJEV, SVOJCEV

Med naše vrste z veseljem včlanimo tudi vaše najbližje, kajti zavedamo se, da je sodelovanje in podpora svojcev zelo pomembna pri vaši čim hitrejši rehabilitaciji. Prostovoljci so vašim najbližjim vedno na voljo za pogovor in v težavah za iskanje skupnih rešitev.

ZAKAJ JE POMEMBNO POSTATI ČLAN  DRUŠTVA?

Ker smo le skupaj lahko močnejši v boju za naše pravice. Ker je plačana članarina poleg simbolične finančne pomoči društvu še dokaz podpore našemu trudu in delu. Le Zveza in društva ILCO si lahko v vašem imenu vzamejo pravico podajati pripombe, se pogajati z različnimi institucijami in se boriti za naše čim kakovostnejše življenje. Le sami vemo za svoje skrite bolečine in tegobe ter za svoje potrebe, ki se jih moramo naučiti zadovoljevati, da bomo tudi s stomo lahko živeli polno življenje.