Usposabljanje prostovoljcev

dodano 19.12.2016

Poročilo o izvedbi programa »Usposabljanje prostovoljcev za pomoč osebam s stomo« v Šmarjeških Toplicah v petek 11., soboto 12. in nedeljo 13. novembra 2016

INTERVIZIJA

V petek 11. 11. 2016 se je skupina prostovoljcev zbrala in pregledala svoje intervizijsko delo.

Člani skupine, intervizanti so v pogovoru ocenili potek in uspešnost dela ob reševanju problema in svoje vloge pri tem. Prav tako pa poročali tudi o svojem počutju in klimi, ki je vladala pri delu. Srečanja prostovoljcev se vedno znova izkažejo kot potreben prostor, kjer prostovoljci med sabo podelijo svoje prostovoljske izkušnje in se pogovorijo o težavah, ki nastanejo v procesu nudenja pomoči posameznikom in družinam. Dogovorili smo se, da v naslednjem letu organiziramo usposabljanje za novo sprejete prostovoljce.

OD VLOGE DO ODNOSA

12. 11. 2016 sem izvedla predavanje z delavnico za prostovoljce Združenja ILCO. Prostovoljci so se seznanili z glavnimi potrebami uporabnika, ki se znajde v stiski. Oblikovali smo poti procesa svetovanja prostovoljca, ki je sestavljen iz vzpostavljanja kontakta, oblikovanja odnosa in vodenja dialoga. Prostovoljcem sem predstavila prvine odnosne kompetence, etiko prostovoljca v odnosu z bolnikom v stiski. Raziskovali smo tudi svoje odnosne kompetence ter prvine in veščine, ki bi jih prostovoljci želeli pri sebi nadgraditi. Izobraževanje je potekalo v mešani obliki predavanja in delavnice, po samem izobraževalnem delu  pa je bil določen čas namenjen tudi individualnim vprašanjem in dilemam prostovoljcev tako iz osebnega kot prostovoljskega dela življenja. Prostovoljci Združenja ILCO so preko celotnega izobraževanja kazali izredno visoko raven motivacije za pridobivanje dodatnega znanja, postavljali vprašanja, izpostavljali dileme. Kazala se je tudi visoka raven srčne kulture in empatije, ki jo prostovoljci gojijo do obolelih. Samo izobraževanje je dalo vtis radovednosti in pozitivne naravnanosti do prostovoljnega dela in življenja nasploh.

Izvajalka izobraževanja, mag. soc. ped. Darja Barborič Vesel

ŽIVLJENJE S KOLOSTOMO

Kolostoma temeljito spremeni samopodobo bolnika, postavi predenj številne izzive in seveda prinese številne možnosti za dodatna s svojim zdravjem povezana tveganja. Kolostome so začasne in trajne, posledica nujnih in ne nujnih posegov. Praviloma je izpeljano široko črevo na levi strani. Krajši kot je ostanek širokega črevesa več je zapletov z nego. Osebam, ki imajo stalno kolostomo z izpeljanim levim delom širokega črevesa in nimajo parastomalne kile moramo predstaviti možnost izpiranja kolostome. Potrebno je, da ohranimo nivo oskrbe stomistov z medicinsko-tehničnimi pripomočki in podporo pri njihovi oskrbi s strani enterostomalnih medicinskih sester.

Izvajalec izobraževanja, g. Matej Dolenc, dr. med.