ILCO invalidsko društvo Gorenjska

STOMISTI PODIRAJO STEREOTIPE

dodano 26.01.2015

http://www.zveza-ilco.si/admin/upload/files/obvestilo%2010.7..doc

Celoten članek na priloženi povezavi.

20140709_110135 (1).JPG

Včerajšnja oddaja Drug z drugim na Radiu Triglav iz Jesenic, je bila odmevna iz več razlogov. V njej je nastopila podpredsednica Zveze društev ILCO Irena Kalan, ki je hkrati tudi predsednica ILCO invalidskega društva Gorenjske. V več kot štirideset minutni oddaji, ki jo je vodil Borut Pogačnik, je podrobno opisala življenje ljudi s stomo, pa tudi nedavni Mednarodni kongres stomistov v poljskem Krakovu, ki se ga je udeležila tudi delegacija Zveze društev ILCO.

 

Ker so tovrstne oddaje namenjene preseganju vsakršnih stereotipov, je voditelj oddaje še posebej opozoril na internetno senzacijo angleške stomistke Bethany Townsend, ki je na internetu objavila veliko svojih fotografij. Požela je izjemno ugodne odmeve. Bethany Townsend ima stomo že od svojega tretjega leta vendar se z njo pojavlja na plažah in je v nobenem oziru ne ovira pri njenem polnem življenju. Fotografijo objavljamo pod člankom.

 

Irena Kalan se je v oddaji spomnila tudi velikega prispevka lani umrle sodelavke društva, psihologinje Marje Strojin, ki je dala velik prispevek pri strokovni psihološki obravnavi bolnikov z različnimi vrstami stom.

 

Člani pa tudi še pomnijo prvega predsednika gorenjskega društva, znanega Avsenikovega trobentača in humorista Franca Koširja, ki je tudi že preminul.

 

Kalanova je izbrala tudi zanimiva in učeča nagradna vprašanja za poslušalce s čemer se je še dvignil prag poslušanosti te zanimive radijske oddaje v času kislih kumaric, kot pravimo mesecema julij in avgust v radijskih medijih. S takimi oddajami za slovenske invalide smo gotovo pri poslušalcih presegli marsikakšen stereotip in v dvajsetletni zgodovini oddajanja pomagali k boljši prepoznavnosti slovenskih invalidov in invalidnosti.

Betani Foto: Profimedia