Invalidsko društvo ILCO Novo Mesto

dodano 05.10.2022

V zgodnjih urah smo se odpravili iz Novega mesta, kjer smo cc po 20 minutah vstavili v Trebnjem. V Trebnjem smo pobrali drugo skupino članov društva, tukaj se je tudi nam pridružila prijateljica-medecinska sestra Karmen.,Nato smo se odpeljali proti Ljubljani,,tam se je nam pridružila voditeljica izleta Maja,,ki nam je seveda celo pot razložila zgodovino kraja Idrija.,Po 1 uri vožnje smo najprej obiskali DIVJE JEZERO, skrito v kamniti dolini pod stenami planote Črni vrh. Po ogledu smo šli v mestno središče Idrije na kavico in malico iz prtljažnika avtobusa. Potem je nas pot vodila v 500-letno zgodbo RUDNIKA ŽIVEGA SREBRA. Tam so nas pričakali voditelji rudnika, ki so nam predstavili 20 minutni film o zgodovini rudnika, nato je sledil 1,5 urni ogled rudnika. Po ogledu smo se odpravili na bližnji rudniški grad GEWERKENEGG, kjer tudi domuje MESTNI MUZEJ IDRIJA, ki pripoveduje zgodbo o 500-letni zgodovini rudnika in mesta Idrije. Po ogledu je sledilo kosilo. Po kosilu smo imeli ogled največjega lesenega pogonskega kolesa v Evropi. To je IIDRISKA KAMŠT, je velika črpalna naprava na vodni pogon, ki je iz rudnika živega srebra črpala jamsko vodo. Po ogledu nas je pot vodila nazaj proti Novem Mestu.

Napisal: Igor Turk

OBVESTILA