Aktualno

Delavnice za družinsko in samsko svetovanje 2020

dodano 27.11.2020

PREPREČEVANJE IN BLAŽENJE SOCIALNIH IN  PSIHIČNIH POSLEDICE INVALIDNOSTI

»Delavnice za družinsko in samsko svetovanje«

Hotel Šmarjeta: 9., 10., 11. in 12. oktober 2020

Udeleženih je bilo 6 parov in 15 samskih oseb.

Petek, 9. 10. 2020

Že zjutraj sem izvedel za nove ukrepe vlade, zato je bilo kar precej dodatnih priprav na delavnice. Za predavanja smo morali pripraviti spodnjo veliko restavracijo, poskrbeti za primerno razdaljo in prezračevanje, pisati na NIJZ za dovoljenje itd. Prepovedana so bila tudi druženja, zato smo odpovedali vse načrtovane družabne dogodke. S predsednikom Zveze ILCO Ivanom Mrevljetom smo se dogovorili, da zaradi odpovedi družabnih dogodkov udeležencem nudimo delne kopeli in masaže in podaljšamo bivanje s terapijami za en dan.

Udeleženci so začeli prihajati popoldne. Namestili so se po sobah, potem pa so se lahko kopali v bazenih. Pred večerjo, ob 18.30, smo se dobili v spodnji restavraciji in se pogovorili o spremembah poteka delavnic, saj so zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja bolezni Covid-19 ta dan začeli veljati novi ukrepi. Po večerji so nekateri odšli še na plavanje in v savno.

Sobota, 10. 10. 2020

Ob  9.30 smo pričeli predavanje in delavnico na temo:  »Kako sami sebe dvigniti v težkih trenutkih?« predavateljice in strokovne vodje programa gospe Nataše Kogoj, ki je licenčna NLP trenerka in coach ter družinska terapevtka. Na nazornih primerih je predstavila veliko tem in drugačnih pogledov.

Govorila je o tem, kako so spremembe stalnica v življenju in obenem tudi priložnost za rast in razvoj. Ker pa se te spremembe dogajajo tako hitro, da jim naš organizem ne more slediti, nam povzročajo stres, strahove, skrbi, dvome.

Zato je zelo pomembno, da se naučimo, kako se soočati s temi spremembami in kako obvladovati svoje strahove, skrbi, dvome, jezo. V temo delavnice je povezala tudi trenutno situacijo v zvezi z virusom in omejitvenimi ukrepi ter nam svetovala, kako čim bolje poskrbimo zase.

Poudarila je, da ima vsak v sebi moč (ne glede na okoliščine, v katerih se je znašel) in samo od nas je odvisno, ali bomo to moč uporabili. Pri tem pa moramo na dogodek znati pogledati objektivno, od zunaj.

Naredili smo tudi nekaj vaj za koncentracijo, sproščanje in umirjanje misli. Naučila nas je nekaj tehnik oz. orodij, s pomočjo katerih se lažje spoprijemamo z različnimi življenjskimi situacijami.

Predavanje in delavnica je z odmori in kosilom trajala do 16.30.

Po predavanju smo izpolnili anketne vprašalnike, nato so nekateri odšli plavat v bazen, nekateri pa so že imeli termin za kopel ali masažo.

Nedelja, 11. 10. 2020

Po zajtrku ob 9.30 je sledilo  predavanje na temo: »Zdravje srca in ožilja«,  ki ga je vodila asist. mag. Sabina Jakše Hren, dr.med., specialistka interne medicine.

Povedala nam je veliko o delovanju srca in različnih srčnih boleznih. Pojasnila nam je, kako je sestavljeno in kako deluje srce (prekati, zaklopke) in nam razložila kako naredijo bajpas, zakaj se srce poveča, zakaj pride do zastoja srca ipd.  

Tudi o ožilju in žilah je veliko povedala. Kako potekajo žile po telesu, o žilnih zaklopkah, aorti in veni, zamašitvi in zoženju žil, vzrokih in tveganjih za okvaro žil. Vse je tudi praktično in slikovno predstavila.

Bilo je ogromno vprašanj, na katera nam je zdravnica izčrpno in strokovno odgovorila. Predavanje in diskusijo smo zaključili ob 11.20.

Po predavanju smo izpolnili anketne vprašalnike, se pogovorili o nadaljnjem poteku delavnic, naredili skupinsko sliko in odšli na kosilo.

Po kosilu smo nadaljevali z aktivnim plavanjem, nekateri pa so se po terminskem planu odpravili na kopel ali masažo.

Ponedeljek, 12. 10. 2020

Po zajtrku smo se individualno srečevali, predelali veliko tem, od pripomočkov za nego stome, do raznoraznih življenjskih stituacij in doživljanj oseb s stomo.

Vsak ima svoje izkušnje, tako dobre, kot tudi slabe, včasih pa celo komične.

Dopoldne so nekateri po terminskem planu šli še v kopel ali na masažo.

Ob 12. uri smo imeli zaključek ob kosilu, se poslovili in vsak je odšel proti domu.

Vodja programa
Zoran Terglav