Aktualno

Družinsko svetovanje - POMLAD 2022

dodano 09.05.2022

Uspešno končana dvajseta delavnica družinskega svetovanja skupine pomlad

 

V okviru posebnega socialnega programa preprečevanje in blaženje socialne ter psihične posledice invalidnosti smo 22., 23. in 24. aprila 2022 izvedli aktivno delavnico v Šmarjeških toplicah, katere se je udeležilo dvajset oseb s stomo s svojimi partnerji. 

Prvi dan je bil namenjen prihodu in namestitvi, kopanju, večerji ter analizi ankete, ki smo jo izpolnili ob zaključku programa  v lanskem letu. Analizirali smo tudi 20-letno delovanje skupine, ki se je skozi leta strukturno dokaj spreminjala. Vseh dvajset let sem skupino vodila jaz, Tanja Hari Vidmar.

Sobotno dopoldan smo pričeli s predavanjem na temo korakati s časom. Predavateljica je bila Nina Babič, univ. dipl. psih., ki je na to temo zapisala:

»Generacijski prepad se kaže pri različnih VEDENJIH, PREPRIČANJIH, INTERESIH, MNENJIH, VREDNOTAH in posledično ŽIVLJENJSKEM STILU posameznikov iz različnih generacij.

Dotaknili smo se glavnih značilnosti generacije veteranov (1922-1945), baby boom generacije ali otrok blaginje (1946-1964), generacije X in permisivna vzgoja (1965-1980), generacije Y - generacije tehnologije (1981-2000) in generacije Z (2000-2018). Zelo hitro so nam postale razumljive razlike, ko smo jih umestili v neko obdobje in nek kontekst. Ugotovili smo, da sodbe ne pomagajo, boj za prevlado lastnega prav tudi ne in da obupavanje jemlje energijo. Poskusili smo poiskati tudi prednosti v različnosti in prisluhniti izkušnjam drugih.

Več prostora smo namenili novim članom, po koncu koristnega in polnega druženja je bila možnost individualnih svetovanj.«

Nedeljsko dopoldan smo ob 9. uri pričeli s predavanjem Jane Ječnik, (NPK refleksoterapevtka in maserka, inštruktorica joge obraza, dipl. ing. laboratorijske biomedicine) o refleksoterapiji stopal in dlani (samopomoč- pomoč do boljšega počutja in zdravja).  Seznanili smo se z vrsto masaže, ki sega daleč v zgodovino in se je v vseh kulturah razvijala kot ena izmed oblik zdravljenja, blaženja bolečin predelov na telesu  z dotikom. Metoda je naravna komplementarna metoda, ki ni nadomestilo za medicinsko zdravljenje.  S pritiskom in masažo refleksnih točk  na stopalih ali dlaneh sprožamo povezavo s točno določenim delom (mikrosistemom) na telesu. V praktičnem delu smo se z masiranjem določenih točk na dlaneh seznanili s protibolečinsko terapijo, reakcijami nanjo, kot tudi z njenimi morebitnimi kontraindikacijami. 

Program smo končali s kosilom ob 13.uri.

Tanja Hari Vidmar, vodja programa