Aktualno

Preprečevanje in blaženje socialnih ter psihičnih posledic invalidnosti

dodano 25.06.2024

V Šmarjeških toplicah od 24. do 26. 5. 2024

Udeleženih 42 oseb (20 parov in dve samski osebi).

Ne vem kako lahko leto tako hitro teče. Sicer je to za nas lepo, ker vsakič ko se srečamo, vidimo kako smo se pogrešali. S srčnimi objemi smo drug drugemu izrekli dobrodošlico.

Prvi dan srečanja smo si ogledali program predavanj. Sledila je namestitev po sobah, nato pa spoznavni večer. Ob tem smo si privoščili okusno večerjo. Kasneje smo se odpravili še na nočno kopanje.

Na letošnjih družinskih terapijah sta se nam pridružila dva nova člana (v spremstvu svojih partnerjev), ki sta bila nad programom zelo navdušena. Sprejeli smo jih z bučnim aplavzom. Vsak od njih se nam je predstavil in povedal svojo življenjsko zgodbo.

Nismo pozabili na našo članico Olgo Vidmar in njeno hči Urško, ki je na družinskih terapijah vsako leto spremljala svojo mamo, a je žal preminila, zato smo se ji poklonili z minutnim molkom. Urška bo za vedno ostala v naših srcih.

Naslednji dan smo se po zajtrku udeležili izredno zanimivega predavanja o asertivnosti, katerega je vodila mag. Mojca Hvala Cerkovnik. Na preprost način nam je razložila, kako pomembno je, da si brez slabe vesti vzamemo čas zase. Povedala je tudi, da je naša intuicija tista slutnja, ki nam sporoča kdaj zbolimo. Govorila je o izgorelosti, kako jo prepoznati, kateri simptomi so ob tem prisotni (čustveni, vedenjski, telesni, …) ter kako se temu izogniti. Predavanje je bilo zelo izčrpno. Spoznali smo kako pomembno je gojiti spoštovanje do sebe in drugih. Priporočila nam je prebiranje knjige dr. Bruce-a Liptona.

Popoldan smo se odpravili proti zidanici Colnar. Zidanica se nahaja na Trški gori, v prelepi dolenjski. Na poti smo opazovali tudi ostale zidanice, obdane z vinskimi trtami. Pri Colnarju smo si privoščili večerjo, po večerji pa smo si ogledali monokomedijo Lepa Anka, katera je bila zares komična, saj smo kar »pokali« od smeha. Po ogledu predstave smo se posladkali s hišno sladico in se odpravili nazaj proti hotelu. Večer je bil sproščen in zabaven.

Tretji dan smo se udeležili predavanja o čebelah, katerega je vodil g. Roman Košale. Tema se je glasila: Kako s pomočjo narave izboljšati svoje zdravje. Prejeli smo ogromno informacij o tem, kako pomembne so čebele za naše zdravje in kako lahko njegovi ekološki izdelki z medom (katere pripravlja na svojstven način) vplivajo na naše zdravje in počutje. G. Košale se je pred časom spopadal z astmo, katera ga je v življenju prikrajšala za marskikaj in kako mu je delo s čebelami spremenilo življenje. Razložil nam je, da je v eni čebelji družini med 60 in 80 tisoč čebel, katere v enem letu naberejo od 50 do 70 kg cvetnega prahu. Cvetni prah vsebuje vitamine: B, C, D, E, K in provitamin A. Tekom predavanja smo spoznali, kako pomemben je obstoj čebel in kako vsaka od njih opravlja pomembno nalogo. Nad vsemi prejetimi informacijami smo bili navdušeni in zadovoljni.

Po predavanju smo odšli na kosilo, kjer smo si polni vtisov izmenjali mnenja. S težavo smo se poslovili a smo si z objemi sporočili, da se zopet kmalu vidimo.

Verka Erce